Поштоване колеге,

 

у уторак, 16.11.2021. објављена је у Службеном гласнику Републике Српске број 103/21  Уредба о измјени Уредбе о ограничавању маржи у промету робе.

У четвртак, 18.11.2021. Фармацеутска комора се дописом (fkrs1182_21.pdf) обратила свим релевантним институцијама са молбом за хитан одговор о тумачењу уредбе, будући да је у шифрарнику дјелатности за маржу која се односи на лијекове наведена само производња фармацеутских препарата – производња лијекова (21.20), а за ту шифру је експлицитно наведено да она изузима апотекарску дјелатност (47.73) Комплетан документ можете погледати на следећем линку (ПРЕДГОВОР (rs.ba)), а исјечак на крају мејла у линку.

Данас је у Фармацеутску комору стигао одговор Инспектората (https://fkrs.org/?p=1461); те на основу њега савјетујемо свим правним субјектима у малопродаји лијекова да се прилагоде новонасталим околностима и да марже на лијекове смање са 20 на 18%, а за храну за дојенчад са 10 на 8%; (односно са 8 на 6% у случају велепродаја).

Дакле, са примјеном уредбе се креће осмог дана од дана објаве у Службеном гласнику Републике Српске, од 25.11.2021, а до тада су све апотеке дужне да цијене својих лијекова на лагеру прилагоде дозвољеној маржи од 18% те да исту оставе као максимално дозвољену приликом новог улаза лијека у апотеку.

Подсјећамо да се по овом питању (одмах послије добијања информација о назнакама измјена прописа од колега са терена) Фармацеутска комора такође дописом обраћала релевантним институцијама (fkrs1108-21.pdf). Дана 17.11.2021. ФКРС се одазвала позиву подручне јединице Привредне коморе Републике Српске у Бањалуци за састанак на коме су размјењена мишљења и изнет је став да би таква одлука негативно утицала на пословање привредних субјеката у апотекарском сектору, уз приједлог за надлежне да, уколико желе да направе значајније уштеде становништву на новчаним издвајањима за лијекове, укину или умање ПДВ на лијекове који износи 17%, на шта државни органи нису имали слуха.

Уколико стигну нова појашњења из надлежних институција по овом питању биће објављена на званичној страници Фармацеутске коморе Републике Српске fkrs.org.

С поштовањем,

 

Прим. мр фарм. Јадранка Бјелаковић, предсједница Фармацеутске коморе РС

Мр фарм. Желимир Јањић, предсједник Извршног одбора Фармацеутске коморе РС

 

Напомена: ово обавјештење биће прослијеђено је свим члановима путем електронске поште.

Нову уредбу, раније важећу и исјечак из регистра класификације дјелатности можете преузети на линку: https://fkrs.org/wp-content/uploads/2021/11/Marza_.pdf