У понедјељак, 11. децембра 2023. године у сали хотела Мериот у Бањалуци са почетком у 12 часова одржана је свечана академија поводом 20 година од оснивања Фармацеутске коморе Републике Српске.
Непосредно прије академије одржана је свечана сједница Извршног одбора и Скупштине ФКРС на којој је једногласно усвојен документ „Оквир за процјену компетенција фармацеута“ на коме је у текућој години наша комора радила заједно са Фарамцеутском комором Србије. (линк)
Обиљежавању јубилеја присуствовали су предсједници и чланови свих радних тијела коморе: извршног одбора, скупштине, комисија, суда части и надзорног одбора и стручне службе. Међу званицама били су присутни: директор и генерални секретар Фармацеутске коморе Србије; помоћник министра здравља Републике Српске Весна Випотник и виши стручни сарадник у сектору за фармацију Јелена Медар Петровић, директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Наташа Грубиша, предсједник Коморе доктора стоматологије Саша Дабић, предсједник Коморе доктора медицине Републике Српске Љиљана Тадић Латиновић, представници Републичке управе за инспекцијске послове и здравствене инспекције Милица Матијевић и Светлана Столић, директор Института за јавно здравство Републике Српске Бојан Ђенић; представници АСКВА-е Весна Вујић Алексић и Сања Бућан, шеф Одсјека за фармацију на Медицинском факултету Универзитета у Бањалуци Ирена Касагић Вујановић и професори са одсјека, те остали уважени гости.
Академију је водила Љиљана Фалаџић-Јекић, а музички дио догађаја реализовале су проф. др Невена Ћеклић, клавир и студент Екатарина Михаилова, сопран са Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.
После интонације химне Републике Српске окупљенима се обратила помоћник министра здравља у Одсјеку за фармацију маг. фарм. Весна Випотник истичући значај фармацеутске струке у примарној здравственој заштити и цјелокупном систему здравства. Потом је предсједник коморе прим. маг. фарм. Јадранка Бјелаковић у свом говору скренула пажњу на развој Фармацеутске коморе од раних почетака до данас; али и преносећи поруку млађим колегама колико је важно константно радити на свом професионалном развоју. Предсједник Извршног одбора ФКРС прим. маг. фарм. спец. Желимир Јањић је у обраћању скренуо пажњу на бројне изазове са којима се фармацеути сусрећу у данашње вријеме и онима који нас чекају у будућности; истовремено истичући да је бити фармацеут не само позив него и привилегија.
Програм је настављен додјељивањем симболичних признања: 20 захвалница за 20 колега који су својим радом у првих 20 година коморе пружили допринос грађењу фармацеутског сектора у Републици Српској. Захвалнице су добили: Ранка Капор, Томовић Бранислава, Винка Тасић, Здравко Чугаљ, Сања Михајловић, Душанка Максимовић, Љубица Ђурак, Душка Нешковић, Сребенка Станковић, Габријела Бошковић, Милена Боснић, Душанка Бркић, Миленка Вучен, Верица Тешановић, Верица Бабић, Љиљана Родић Медаревић, Данка Мандић,Биљана Стојановић, Сузана Радишић и Сава Поповић; а присутнима су их уручили маг. Бјелаковић и предсједник комисије за признања и награде маг. фарм. Весна Тадић. Овом значајном јубилеју присуствовали су и први предсједници: скупштине маг. фарм. Јагода Радаковић и Извршног одбора прим. маг. фарм. Петар Роквић; те су и њима уручени пригодни поклони.
Послије завршетка програма академије окупљени су од стране предсједника позвани на свечани ручак, гдје су имали прилику да у пријатној атмосфери наставе дружење и разговоре.
Првих 20 година је за нама, у наредним чекају нас бројни изазови. Зато је важно да наша комора буде препозната као партнер не само у здравству него и широј јавности.
Срећан јубилеј свим члановима Фармацеутске коморе Републике Српске!

Прим. маг. фарм. Јадранка Бјелаковић, предсједник ФКРС
Прим. маг. фарм. спец. Желимир Јањић, предсједник ИО ФКРС

Честитка Предсједника Републике Српске

Честитка Предсједника Народне скупштине Републике Српске

Честитка декана Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци

Честитка предсједника Савеза фармацеутских удружења Србије

Честитка предсједника Коморе магистара фармације федерације БиХ