Свјетски дан фармацеута, који се обиљежава 25. септембра, представља прилику да се истакне значај фармацеутске професије и њен допринос унапређењу здравственог система. Под овогодишњом паролом „Фармацеути: у сусрет глобалним здравственим потребама“ скрећемо пажњу на важност фармацеута као здравствених професионалаца који су увјек доступни да пруже поуздане информације, савјете и подршку у очувању здравља.
Радећи у апотекама, фармацеути, осим издавањем лијекова, баве се и пружањем савјета о превенцији, самомедикацији, рационалној употреби лијекова, здравим животним навикама. Упозоравају на нежељена дејства лијекова, контраиндикације, интеракције са храном и другим лијековима што их чини незамјењивим дијелом свакодневног живота и здравствене заштите. Фармацеути су увјек професионални, доступни и поуздани и тиме  стичу повјерење пацијената и чине здравствену заштиту квалитетнијом. Свој немјерљив допринос су дали током КОВИД-19 пандемије када су били најдоступнији здравствени радници и стуб здравствене заштите, показујући мудрост, храброст и умјеће, успјешно одговарајући на све изазове глобалних здравствених криза.
Ове године скрећемо пажњу и на улогу болничких фармацеута чији је рад нераскидиви дио здравственог тима у болницама. Њихова улога је кључна у спровођењу мултидисциплинарних приступа лијечењу, а њихово знање и савјети су од непроцјењиве важности у свакодневном раду болничких тимова, доприносећи бољем квалитету живота пацијената и успјешнијим терапијским исходима.
Важан дио наше стручне заједнице представљају и фармацеути – медицински биохемичари који раде у биохемијским, токсиколошким и санитарним лабораторијама. Своје знање и компетенције усмјеравају на развијање и примјену различитих метода и техника у одређивању, тумачењу и промјени биохемијских параметара под утицајем болести, лијекова, токсичних супстацни и хране. Такође дају свој значајан допринос и токсиколошкој процјени ризика од загађивача животне средине.
Данас фармацеути раде и у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске, Фонду здравственог осигурања, Агенцији за лијекове и медицинска средства, Инспекторату,  Институту за јавно здравство, веледрогеријама, фармацеутској индустрији, представништвима фармацеутских кућа, образовним установама попут факултета и средњих школа, Агенцији за сертификацију, акредитацију и унапређења квалитета здравствене заштите. Фармацеути раде на развоју формулације лијекова и контроли квалитета, баве се научно-истраживачким радом, регистрацијом лијекова, учествују у припреми законских рјешења. Одговорна су лица за пуштање лијека у промет, контролу произведених и увезених серија лијекова, фармаковигилансу и метеровигилансу. Обезбјеђују континуирано снабдјевање лијековима и медицинским средствима тржиште Републике Српске са циљем да сваки пацијент добије лијек или медицинско средство које му је потребно.
Обиљежавајући Свјетски дан фармацеута, позивамо све да препознају и цијене допринос фармацеута, који нас свакодневно подстичу на одговорно размишљање о здрављу. Мисли на здравље, питај фармацеута.

Фармацеутска комора Републике Српске