Свјетски дан фармацеута обиљежава се 25. септембра. Фармацеутска комора Републике Српске ће први пут узети учешће у обиљежавању овог датума и под слоганом „Фармацеут – најдоступнији здравствени радник за Ваша питања о лијековима и терапији“ организовати едукативну акцију у више градова широм Републике Српске.
„Свјетски Дан фармацеута ове године близак је датуму обиљежавања Свјетског Дана срца (29. септембра), те је планирано да се у великом броју апотека одржи акција бесплатног мјерења крвног притиска уз савјетовање за обољеле од кардиоваскуларних болести. Пацијенти ће у разговору са магистрима фармације провјерити да ли на прави начин користе и чувају своје лијекове, као и добити додатне савјете важне за успјешан исход лијечења“ – истичу у Фармацеутској комори Републике Српске.
Свјетски дан срца установљен је 2000. године са циљем да информише људе широм свијета да су болести срца и крвних судова и њиховој превенцији. Кардиоваскуларне болести су водећи узрок смрти код 17,5 милиона људи сваке године. Процјењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Свјетска федерација за срце упозорава да најмање 80% пријевремених смртних исхода може да се спријечи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).
Заблуда је да од болести срца и крвних судова обољевају само старије особе, особе мушког пола и економски развијенији делови становништва. Данас, ниједан становник наше планете није поштеђен од болести срца и крвних судова, без обзира на то гдје живи, којег је пола, узраста и социјално-економског статуса.
Дјеца представљају посебно ризичну категорију за појаву болести срца и крвних судова. Болести срца и крвних судова могу да се јаве и пре рођења, а ризик расте током дјетињства усвајењем лоших животних навика, као што су неправилна исхрана, недостатак физичке активности и изложеност дуванском диму.
У Фармацеутској комори Републике Српске подсјећају да је Свјетски дан фармацеута усвојен на Свјетском конгресу фармацеута 2009. године и има за циљ да подстакне активности које промовишу улоге фармацеута у унапређењу здравља, а обиљежава се као спомен на датум када је Свјетско удружење фармацеута (ФИП) основано давне 1912. године.
Списак апотека које учествују у обиљежавању овог датума доступан је у одјељцима Активности и Вијести, на интернет страници Фармацеутске коморе Републике Српске.

Постер

Саопштење

Списак апотека које учествују у акцији