Дана 28.12.2020. у Бањалуци у просторијама Фонда здравственог осигурања Републике Српске одржан је састанак представника Фармацеутске коморе и Фонда. Састанку су присуствовали са стране ФЗО в.д. директора Дејан Кустурић, прим. мр фарм. Наташа Грубиша и Александар Секулић; док су ФКРС представљали мр фарм. спец. Желимир Јањић, предсједник ИО ФКРС, мр фарм. спец. Бранислава Здјелар, предсједник Комисије за утврђивање цијена фармацеутских услуга и мр фарм. Снежана Мићановић, члан Комисије, уз секретара коморе Горана Лугоњића као записничара.
Састанак је организован на захтјев ФЗО поводом дописа од 8.12.2020. којим је ФКРС упутила мишљење о проблемима везаним за уговор који здравствене установе апотеке потписују са Фондом. Став ФКРС је да на основу позитивних законских прописа има право да штити интересе својих чланова, док је став ФЗО је да Фармацеутска комора тиме излази из својих надлежности, те да уопште не жели разговоре са комором, него то треба да ради свако од потписника уговора у своје име.
Такође, отворене су и бројне теме о проблемима са којима се фармацеути сусрећу у раду. Враћање оригинала рецепата са грешкама (умјесто копија) на којима се може урадити исправка, као и промјена ове године уведене праксе да се редисперговање сирупа плаћа по рецепту умјесто по кутији прописаног сирупа узети су као приједлози наше стране за разматрање.
Једна од тема било је и увођење Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС) и могуће укидање фармацеутске услуге за издавање лијекова на рецепт везано с тим. Представници ФЗО истакли су да фармацеутска услуга није била доведена у питање.
Разговори ће бити настављени.